Dinar Eixarcolant de la Fira de les Plantes Oblidades


El col·lectiu Eixarcolant confia en nosaltres per organizar el dinar silvestre popular de la Fira de les Plantes Oblidades que se celebra a Igualada cada any. És una tasca per a la que calen una bona colla de voluntaris: collir, preparar i cuinar plantes silvestres és tot un repte!!!!

A més a més, s’organitzen més de 130 activitats sobre plantes, que són dutes a terme per 200 ponents nacionals i internacionals.

Què és Eixarcolant?

Pels qui no coneixeu Eixarcolant, breument és una associació d’apassionats de les plantes, que s’encarreguen de recopil·lar, conservar i difondre tots aquells coneixements sobre l’aprofitament de les espècies silvestres comestibles i varietats agrícoles tradicionals que, si no hi estem al damunt, es perdrien. Per exemple, tenen un banc de llavors amb varietats d’hortalisses que ja no es troben als mercats, i fan estudis etnobotànics per recollir la sabiesa dels avis i àvies sobre els usos de les plantes.

Tot i que estan actius tot l’any, fent xerrades i activitats diverses, el més esperat és la Jornada Gastronòmica de les Plantes Oblidades d’Igualada.

Fira de les Plantes Oblidades d’Igualada

La ciutat s’omple de paradetes de plantes i menjars de productors locals. S’hi poden trobar productes de cosmètica natural, espècies del territori, llibres, mel,… tot de productors locals i sostenible. Tot això acompanyat de molt bona energia i ganes de compartir. Si no els coneixeu, no us perdeu la propera Fira de les Plantes Oblidades que aquest any es celebrarà el 3 d’octubre de 2020.

L’esdeveniment és a l’aire lliure, i només cal inscriure’s en alguns tallers. Està organitzat de forma totalment voluntària, i és possible gràcies a la implicació de tots els socis i sòcies de l’entitat i de més de 150 voluntaris i voluntàries. Es tracta d’un esdeveniment únic!

Programa de la Festa 2020

Destaquem només algunes de les activitats que ens han cridat l’atenció de la fira d’aquest any, que se celebrarà el dia 3 d’octubre:

 • Tasts de cocs i panadons (Dit i Fet), xips (Eixarcolant), gelats (Davide Federici), de cerveses (Celler de Can Roca)
 • Xerrades tècniques, per a que el coneixement de les universitats arribi a tothom. Alguns títols: «Composición nutricional de las plantas silvestres comestibles: usos tradicionales y novedosos», «L’amargor de les espècies silvestres: potencial i usos en begudes alchòliques», «Plantes d’interès apícola».
 • Xerrades aplicades: «com distingir les plantes comestibles de les tòxiques» i «l’aglà, el pa que creix als arbres» en són dos exemples.
 • Receptes de cuina amb plantes en directe
 • Tallers per adults i per famílies
 • Sortides de reconeixement de plantes
 • i concerts de música! Es clar!!!

El programa complet està disponible en aquest enllaç. Com podeu comprovar, hi ha molta riquesa de coneixements, experiències, i sobretot, moltes ganes de compartir.

Apuntar-se al dinar silvestre

Si voleu apuntar-vos al dinar salvatge, se celebra a l’aire lliure al Passeig Verdaguer de 13 a 16 hs. El menú serà apte per a vegetarians i cal inscriure´s abans. Consta de:

 • Crema silvestre a base d’ortiga, lletsó, rosella, patata, ceba, i porro; amb crostons de pa de romaní.
 • Espirals de pisana a la salsa de formatge, borraina,cardellet i farigola.
 • Hamburguesa verda de fajol, pastanaga, malva i romàs.
 • Iogurt amb gelea de mores i brownie de garrofa
 • Pa ecològic de varietats tradicionals, vins de varietats tradicionals, i infusions.

Dades pràctiques

 • Moltes activitats són d’assistència lliure, però algunes requereixen inscripció prèvia. Ho trobareu degudament indicat al programa d’actes de les pàgines centrals. En el cas de les activitats de pagament, aquest es realitzarà per Internet en el mateix moment de formalitzar la inscripció (presenteu el ticket que us envien a l’email).
 • Tots els espais són accessibles per persones amb problemes de mobilitat.

Evidentment, tal com estan les coses, la higiene i la seguretat de tothom és primordial, i més en esdeveniments populars. Per la vostra tranquil·litat, els qui fem les jornades estem molt conscienciats i posarem tots els mitjans per evitar qualsevol risc. Només farem la fira si és possible, i mai comprometriem la seguretat de ningú.

Et falta una empenta?

Mira el video de les jornades del 2019!!!

Video Jornades Plantes Igualada

On apuntar-se?

El millor és que et dirigeixis directament al web d’Eixarcolant, on hi trobaras tota l’informació que necessites i els formularis d’inscripció:

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

error: Contingut protegit per copyright.